Bästa vårtipsen för din bil: Förberedelse & underhåll

Peter Tosovic | 2023-03-17

Våren är äntligen här och det är dags att förbereda din bil för den nya säsongen. Det finns några viktiga steg att följa för att säkerställa att din bil är redo för vårens varierande väderförhållanden och vägunderlag. I detta blogginlägg går vi igenom de bästa vårtipsen för din bil och hur du förbereder och underhåller den inför säsongen.

 

Byt till sommardäck – När temperaturen stiger över 7 grader Celsius är det dags att byta till sommardäck. Sommardäck ger bättre grepp och prestanda på torra och våta vägar under de varmare månaderna. Kom ihåg att kontrollera däckens mönsterdjup och se till att det är minst 1,6 mm enligt lagkravet. För mer information om däckbyte, besök Transportstyrelsens hemsida.

Kontrollera däcktrycket – Se till att kontrollera däcktrycket regelbundet, eftersom det kan förändras med temperaturskillnader. Använd bilens instruktionsbok som referens för det korrekta däcktrycket för din bilmodell och justera trycket vid behov.

Inspektera vindrutetorkarna – Vårregn innebär att vindrutetorkarna kommer att användas flitigt. Inspektera dem för slitage och byt ut dem om det behövs för att säkerställa en klar sikt genom rutan.

Fyll på spolarvätska – Fyll på spolarvätska och se till att den är anpassad för vårens temperaturer. Använd gärna en spolarvätska med antismutsfunktion för att lösa upp smuts och insekter som fastnar på rutan.

Kontrollera oljenivån – Kontrollera bilens oljenivå och se till att den ligger inom det rekommenderade intervallet. Byt olja vid behov för att säkerställa optimal motorprestanda och minska slitage.

Inspektera belysning och blinkers – Se till att alla bilens lampor fungerar korrekt, inklusive strålkastare, bromsljus och blinkers. Byt ut trasiga lampor och justera strålkastarna om det behövs för att få bästa möjliga sikt under mörka och regniga vårkvällar.

Rengör och vaxa bilen – Rengör bilen både invändigt och utvändigt för att ta bort smuts och saltrester från vintern. Applicera ett lager vax för att skydda lacken mot vårens väder och smuts.

Utför en grundlig vårkontroll – För att säkerställa att din bil är i toppskick, överväg att utföra en grundlig vårkontroll hos en auktoriserad bilverkstad. Detta kan inkludera att kontrollera bromsar, fjädring, kylsystem och andra viktiga komponenter.

 

Genom att följa dessa bästa vårtipsen för din bil kan du enkelt förbereda och underhålla den inför säsongen. Det är viktigt att ge din bil lite extra omsorg efter vintern, så att den kan prestera optimalt och säkert under vårens varierande väderförhållanden. Med dessa tips i åtanke kan du se fram emot en bekymmersfri vår på vägarna. Så sätt igång och förbered din bil för vårens äventyr!

Tillbaka till bloggen